Clasificare țevilor HOBAS

Țevile HOBAS pot fi clasificate în funcție de:

 

  • Rigiditate
  • Presiune
  • Rezistență

 

 

Clasificare in funcție de rigiditate

Rigiditatea ţevilor se referă la rezistenţa la deformare. Cu cât este mai mare grosimea unui perete de ţeavă, cu atât mai mare este rigiditatea şi, prin urmare, capacitatea sa de a rezista la sarcini externe din încovoiere sau la vacuum. Ţevile HOBAS de clase de rigiditate standard sunt considerate ca fiind flexibile, deoarece deflecția conductei are un efect considerabil asupra sarcinii şi distribuţiei presiunii în sol, astfel încât solul joacă un rol major în sistemul general portant. Din punct de vedere mecanic, s-a dovedit utilă clasificarea ţevilor GRP în funcţie de rigiditate - spre deosebire de grosimea peretelui.

Clasele de rigiditate
SN 2500 Aceste conducte sunt potrivite pentru instalarea îngropată, dar sunt utilizate în principal pentru reabilitare.
SN 5000 Țevile din această clasă de rigiditate sunt selectate pentru sarcini medii, de exemplu, atunci când sunt instalate în sol mixt, la o adâncime de 3 m și la o sarcină dinamică ce corespunde unui camion de 60 t.
SN 10000 Aceste țevi sunt selectate pentru sarcini mari, de exemplu atunci când sunt instalate în sol mixt, la o adâncime de 4 m și la o sarcină dinamică ce corespunde unui camion de 60 t cu o acoperire redusă.
SN >10000 Pentru cazuri speciale, conductele pot fi fabricate cu rigidități până peste 500.000 N/m², de exemplu, pentru depozitele de deșeuri sau conductele puțurilor. Vă rugam sa contactați reprezentantul de vânzări local HOBAS pentru mai multe informații.

SN...Rigiditatea nominală în N/m²

Clasificare în funcție de clasele de presiune

Presiunea nominală (PN) indică presiunea maximă de funcţionare pentru care conducta este proiectată să reziste. Fiecare clasă de presiune poate fi combinată cu o clasă de rigiditate. Presiunea de spargere a conductelor HOBAS trebuie să fie de cel puţin patru ori mai mare decât presiunea nominală pentru o perioadă scurtă de timp. Acest lucru asigură rezerve adecvate pe întreaga durată de viaţă a conductei.

Clasele de rezistență

Există o corelaţie directă între rezistenţa chimică a conductei şi tipul de răşină utilizat. Tipul standard (VA) este rezistent la coroziunea apelor reziduale menajere şi a hidrogenului sulfurat (H2S). Alte tipuri de răşină (vinilester), pentru aplicații speciale, sunt disponibile la cerere.