Rezistența la abraziune

Conductele HOBAS prezintă o rezistenţă excelentă la abraziune datorată stratului interior din rașină pură deosebit de elastic, fabricat prin turnare centrifugală.

 

Institutul Darmstadt de Inginerie Hidraulică şi Hidrologie a dezvoltat o metodă de testare a rezistenţei. Cunoscută sub denumirea de Metoda Darmstadt, testul este definit astăzi în cadrul mai multor standarde. Acesta constă în plasarea unei secţiuni semicirculare de conductă care conţine un amestec specific de nisip/pietriş/apă peste o bielă, care se înclină alternativ în jos şi în sus, pentru a simula caracteristicile fluxului. Diferitele tipuri de materiale pentru conducte au fost testate la Laboratorul de Cercetare şi Tehnologie James Hardie din Australia. Apoi s-a măsurat nivelul de uzură la intervale regulate pe o secţiune de mijloc cu lungimea de 470 mm a eşantionului de testare. În continuare, rezultatele au fost măsurate ca funcţie a numărului de deplasări ale eşantionului.

 

Nivelul de abraziune detectat în timpul testului a fost de 0,2 mm în medie, după 100.000 de cicluri. O serie de teste desfăşurate în cadrul institutului de testare a materialelor a confirmat rezultatele. Standardul impune ca stratul barieră să nu fie expus pe nicaieri după 100.000 de cicluri. În consecinţă, factorul de siguranţă ori cinci este obţinut cu stratul de căptuşeală cu grosimea de 1 mm, aplicat pe ţevile turnate centrifugal.