HOBAS Sisteme pentru hidrocentrale

La începutul anilor 1960, Gommerkraftwerke din Valea Binn din cantonul elveţian Valais căuta un material potrivit pentru asigurarea presiunii conductei până la hidrocentrală. Cam în acelaşi timp, inginerii mecanici elveţieni se gândeau la alte aplicaţii pentru rolele lor textile pentru vopsire. A fost vorba în final de puţin noroc, deoarece atunci când Gommerkraftwerke a auzit despre proprietăţile excelente ale conductelor şi greutatea lor redusă, alegerea materialului a fost clară - şi au folosit ţevile GRP turnate prin centrifugare pentru reţeaua de conducte de trei kilometri lungime, în pantă foarte abruptă, DN 1000. Deoarece materialul este atât de uşor, este nevoie doar de echipamente relativ simple pentru a instala rapid conductele. În terenul abrupt, accidentat al Văii Binn din Elveţia, conductele de presiune HOBAS s-au dovedit a fi de încredere, astfel încât acestea sunt în funcţiune de peste 50 de ani.

 

Reţelele de conducte pentru hidrocentrale HOBAS au un coeficient de rugozitate mic şi suprafeţe interioare de tip oglindă - cu pierdere minimă de sarcină şi în consecinţă un debit maxim. Comparativ cu alte materiale, creșterea capacității de transport la același diametru conduce la rezultate sporite. Având în vedere că ţevile sunt adesea montate în teren muntos şi accidentat, ţevile HOBAS, de folosinţă îndelungată şi totuşi cu greutate redusă, înclină balanţa în procesul de luare a deciziilor: manipularea lor uşoară reduce timpul de instalare pentru economisirea costurilor.

Domeniul de aplicare al produselor
Diametrul nominal [DN] 150 - 3600 mm
Presiunea nominală [PN] 1 - 32 bar
Rigiditatea nominală [SN] 630 - 1.000.000 N/m²
Produse - Țevi, Îmbinări, Armături, Accesorii
- Sisteme de tăiere unghiulare

Denisipator HOBAS

Denisipatorul este o componentă cheie pentru îndepărtarea solidelor din sistemele de hidrocentrale mici. După ce pietrele mari și deșeurile lemnoase mari sunt reținute într-o sită din stăvilar, denisipatorul separă solidele de mici dimensiuni ca de exemplu pietriș, nisip și aluviuni din apa de râu. În acest mod, previne depunerile sedimentare din conducta de evacuare și extinde în mod apreciabil intervalele de mentenanță ale hidrocentralei. De asemenea, apa de râu filtrată protejează turbina împotriva uzurii excesive, prelungind astfel durata de funcționare a centralei energetice.

 

HOBAS a dezvoltat un denisipator prefabricat deosebit de eficient, construit din țevi GRP. Datorită unităților prefabricate și greutăților specifice mici, denisipatorul HOBAS este transportat la locul instalării și integrat cu ușurință în sistemul hidrocentralei. O unitate de spălare - care poate fi automatizată complet la cerere - realizează curățarea eficientă a denisipatorului, îndepărtând solidele separate.

 

Sistemul optim de depunere și funcția eficientă de spălare a denisipatorului HOBAS au fost demonstrate și verificate cu ajutorul unui model de simulare numerică la Universitatea Tehnică din Praga (CVUT) - Cehia și a unui model hidraulic la Universitatea de Resurse Naturale și Științe ale Naturii din Viena (BOKU).

Fiecare denisipator HOBAS este proiectat în funcție de cerințe luând în calcul numeroși factori printre care granulația solidelor și timpul de decantare precum și debitul de intrare. Aceasta garantează cea mai bună performanță pentru decantare și spălare precum și optimizarea pe termen lung a performanței microhidrocentralei.